torstai 4. helmikuuta 2016

Kalusto ja opetussuunnitelma

Facebook ja Moona herätti mut tänään kommentillaan huomaamaan, että en ole toviin käynyt täällä blogin puolella taas päivittämässä kuulumisia. Moona jätti minulle seuraavan kommentin:

"Löysin blogisi tässä taannoin kun etsin tietoa valokuvaukseen liittyvästä koulutuksesta. Olen itse hakemassa valokuvaajan ammattitutkintoon ja pohdin tässä kalustovaatimuksia. Oliko sulla millainen kalusto kun aloitit? Miten olet päivitellyt opintojen edetessä? Itseltä löytyy kaksi vanhempaa järkkäriä ja ovat kyllä päivityksen tarpeessa... Toki olisi parempi jos heti opintojen alkaessa ei tarvitsisi olla kummoista kameraa, niin ehtisi säästää parempaan.

Onko koulutukseen muuten vaikeaa päästä harrastelijapohjalta? Ainakin tuo koulutus jota olen itse katsellut on suunnattu jo alalla toimiville tai pitkän linjan harrastajille. Mitä tuo jälkimmäinen sitten tarkoittaakaan. :)

On ollut kiva lukea sun opinnoista"

Ajattelin, että vastaus tähän voisi kiinnostaa muitakin, joten kirjoitetaanpa siitä oma postaus. 

Tällä hetkellä voimassa olevat valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT) perusteet on päättänyt Opetushallitus vuonna 2007 ja noihin perustuvaa opetussuunnitelmaa on käytettävä kaikissa oppilaitoksissa, missä kyseisen tutkinnon voi suorittaa. Mikäli opetussuunnitelma kiinnostaa yksityiskohtaisemmin, voi noita perusteita suunnitelmalle käydä tutkailemassa vaikkapa täällä. Siellä on määritelty mm. se, että perusteet on tosiaan laadittu valokuvaajille, joilla on alan peruskoulutus ja usemman vuoden työkokemus. Se on se lähtökohta. Mutta kyllä tosiaan "pitkän linjan harrastajillakin" on mahdollisuus - pääsinhän minäkin :)! Pääseminen koulutukseen riippuu varmaankin pitkälti siitä osaamisen tasosta, oli se sitten monen vuoden harrastaneisuuden ja omatoimisen opiskelun tai alan peruskoulutuksen tulosta. Valinnasta päättävän on arvioitava onko hakijan osaamisella yhdistettynä annettavaan koulutukseen mahdollista suorittaa ko. tutkinto. Ei tarvitse olla valmiiksi ammattilainen, mutta ainakin minun kohdallani se tarkoitti sitten sitä, että minulla oli myös enemmän opittavaa ja töitä tehtävänä tuon koulun aikana kuin niillä valokuvausta jo ammatikseen tehneillä, jotta pystyn tuon opetussuunnitelman mukaiset näytöt suorittamaan. Ja ne näytöt on muuten edessä mulla jo toukokuun alkupuolella - muutama hassu kuukausi jäljellä, iiiiiiiiik!

Sitten kalustoon. Mulla oli runkona kouluun mennessäni kroppikennoinen Canon EOS 650 D - ja se on käytössä edelleen. Kittilinssin lisäksi olin hankkinut ennen koulun alkamista 50 mm EF-objektiivin ja edullisen EF-S pikkutelezoomin (olisko ollu 70-200 mm). Olen jo jonkin aikaa haaveillut täyskennoisesta rungosta, mutta koska sellaiseen joutuu sijoittamaan rahaa melko reippaasti, päätin ensin panostaa parempiin objektiiveihin ja säästää, jotta saan sen mieleiseni rungon. Mielessä on kuitenkin koko ajan ollut se, että täyskennoiseen siirrytään jossain vaiheessa, joten luovuin tuossa heti koulun alettua noista EF-S objektiiveista ja investoin Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM -objektiiviin. Ja se onkin tönöttänyt sitten rungossa kiinni siitä lähtien melkeinpä koko ajan. Siihen ostokseen olen kyllä ollut tosi tyytyväinen, se on tosi monikäyttöinen yleis-zoomi. Tuon objektiivin lisäksi tekemäni hankinnat kaluston suhteen ovat tainneet liittyä valaisuun. Olen hankkinut yhden käsisalaman ja valoa pehmentämään 38 x 38 Lastolite Ezyboxin (ja lainassa on yhdeltä ystävältä edelleen yksi valaisinjalka, semmonen pitäis kyllä hommata itelleen). Lisäksi on tullut hommattua Adoben kuvankäsittelysoftat, uusi läppäri ja kovalevytilaa niin ulkoisen kovalevyn muodossa kuin pilvipalvelunakin. Onhan niitä siinä yhteen vuoteen hankintoja, mutta silti se "olis kiva saada" -lista on edelleen aika pitkä ja tuppaa vaan kasvamaan lyhenemisen sijaan :)

Meillä on ollut muuten opintojen aikana myös mahdollisuus käyttää koulusta löytyvää kalustoa, mutta etusijalla niiden käyttäjäksi ovat perustutkinto-opiskelijat (PT). Tämä siitä syystä mitä tuossa alussa kirjoittelinkin - perusolettamus on se, että VAT-opiskelijat ovat jo ammattikuvaajia ja heillä on kalusto kunnossa omasta takaa. Mutta ei siitä omasta kalustosta tartte huolissaan olla, kyllä se siitä kehittyy :)!

Semmonen setti! Jos vielä jäi jotain kysyttävää, niin mielelläni vastailen, pistäkäähän vaan viestiä tulemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti