lauantai 12. joulukuuta 2015

Täällä ollaan!

Täällä ollaan! Muutokset leipätyössä (erittäin toivotut sellaiset) aiheuttivat reilun kuukauden paussin kuvaushommissa, mutta nyt on vihdoin taas energiaa myös kuvaukseen ja kuvien käsittelyyn. Edellisestä kirjoituksestani on kulunut jo sen verran aikaa, että tässä välissä on ehtinyt olla jo kaksi lähiopetusjaksoakin.

Marraskuun jakson aiheena oli videokuvaus. Se ei varsinaisesti kuulu vielä viralliseen VAT:n opetussuunnitelman, mutta se on kuitenkin asia, jota valokuvaajilta tänä päivänä kysytään paljon. Niimpä Sataedu oli aikaansa edellä ja sisällytti sen jo meidän opintoihin. Vierailevana opettajana toimi Ville Malja - valokuvaaja, videokuvaaja (ja Lapkon solisti!). Torstai-ilta kuunneltiin, kun Ville kertoi työstään, työvälineistään ja -tavoistaan sekä esitteli tekemiään proggiksia. Perjantai-päivä oli jälleen perinteisesti pyhitetty kuvaamiselle. Minä en tuohon päivään pystynyt osallistumaan, sillä olin samalla viikolla vasta aloittanut uudessa työssä. Lauantaina sitten editoitiin perjantain tuotoksista valmiit videot. Minä lyöttäydyin yhteen Marjaanan ja Kimmon kanssa ja editoin heidän edellisenä päivänä tuottamaansa haastattelumateriaalia.

Työkaluna videon editoinnissa käytettiin koulun koneilta löytvää Adobe Premiere Pro CC –ohjelmistoa. Jonkunlainen editointi-ohjelma löytyy kuitenkin melkeinpä joka koneesta. Omppu koneissa iMovie ja PC puolella Windows Movie Maker. Editointiin saa kulumaan kyllä kuvanmuokkauksen lailla aikaa vaikka kuinka paljon. Pitää saada mm. siirtymät kohtauksesta toiseen näyttämään hyviltä ja kuva- ja ääniraidat synkronoitua kohdilleen. Jonkunlainen ajatus halutusta lopputuloksesta pitää kuitenkin olla, ennen kuin materiaalia lähdetään rakentamaan. Tämän jälkeen ensimmäisenä kasataan runko – laitetaan halutut videon palaset peräkkäin. Sitten lähdetään hiomaan leikkauksia ja siirtymiä, efektejä, tekstejä yms. Se on kyllä ihan oma maailmansa. Mutta sama pätee tässäkin, niin kuin monessa muussakin: tekemällä oppii. Niitä pitäisi vaan tehdä, jotta ensinnäkin tuon editointi-ohjelman sisälle pääsee kunnolla ja toisekseen, jotta työskentelystä tulee tehokkaampaa ja sujuvampaa. Itse en kokenut sitä liikkuvan kuvan maailmaa jotenkin omakseni, mutta ajattelin kuitenkin, että ehkä dokkariprojektin lopullinen muoto voisi olla video. Pistetään ainakin harkintaan :)


Joulukuussa lähiopetusjakson aiheena oli mainoskuvaus ja kuvamanipulaatiot. Opettajana toimi Otto-Ville Väätäinen. Hän on toiminut valokuvaajana kymmenen vuotta, on mm. Turun kaupunginteatterin "hovikuvaaja" ja toimii valokuvauksen opettajana Turun AMK:n Taideakatemiassa. Tutustuimme Oton töihin, joista erityisesti mieleeni jäi parhaillaan käynnissä oleva Todellisuuskupla -näyttely. Saimme nähdä näyttelyssä esillä olevia teoksia ja ne kyllä olivat vaikuttavia. Samoin jäi mieleen se, miten kuvamanipulaatiolla voi rakentaa kuvaan sen maailman, mitä haluat kuvan kertovan katsojalleen. Mm. tämä esimerkki, jonka rakentamisesta on kerrottu myös Oton blogissa oli kertakaikkiaan upea! Saimme näiden päivien aikana myös lukuisia käytännön vinkkejä liittyen mm. tuotteiden valaisuun, läpikuultavien esineiden kuvaamiseen ja kuvien käsittelyyn. Antoisat kolme päivää, ei muuta voi sanoa. Tässä pari kuvaa, jotka syntyivät tällä lähiopetusjaksolla. Ensimmäiselle kuvalle ei ole tehty jälkityöstössä mitään, toisessa on harjoiteltu Photoshopissa tuotteen syväämistä, eli taustan poistamista.







1 kommentti:

  1. Huitsi kyllä on pitkäjänteistä hommaa. Ei sovi lyhyt punaisille ja vaatii omaa tilaa ja rauhaa. Uskoisin. Hienoa.

    VastaaPoista