maanantai 26. lokakuuta 2015

Kertausharjoitukset

Pari viikkoa sitten pidetyllä lähiopetusjaksolla meidän oli tarkoitus opetella suurten tuotteiden, kuten auton valaisua ja kuvausta. Kävi kuitenkin niin, että ulkopuolinen koulutuspäivien vetäjä joutui perumaan tulonsa ja suunnitelmat menivät uusiksi ja tuo opetus siirrettiin joulukuulle.

Tällä kertaa lähiopetuspäivät käytettiin meidän opiskelijoiden kuvien läpikäyntiin ja tuote/henkilökuvauksen kertaukseen. Torstai-illaksi kaikki ottivat mukaan kaksi kuvaa - sellaiset, jotka on ajatellut ottavansa myös toukokuussa näyttöön. Minä vein kaksi henkilökuvaa noista samoista kuvaus-sessioista, joista jo yhdet kuvat julkaisin täällä. Kuvien valaisua, sommittelua ja viimeistelyä tutkittiin sitten yhdessä. Aika harvassa olivat ne kuvat, joista opettaja ei löytänyt mitään kommentoitavaa/parannettavaa :)! Minäkin olen mielestäni jo oppinut ottamaan paremmin rakentavaa palautetta vastaan - vaikka ei se kivalta tunnu tietenkään vieläkään, kun joku menee heti korjaamaan sun kuvaa jotenkin. Kuvaa, johon itse olit kovin tyytyväinen siihen asti. Noh, on ne hyviä edelleen, niitä voi vaan vielä parantaa :)

Perjantaina meitä odotti sitten studiossa erilaisia rastitehtäviä, jotka tehtiin ryhmissä. Tehtävät olivat seuraavanlaiset:
  1. Mustaa mustalta 
  2. Tuoli 
  3. Ruoka 
  4. Passikuva
Ensimmäisessä tehtävässä piti saada musta tuote erottumaan mustalta taustalta. Salamaa ei saanut käyttää, muutoin kuin ohjausvalona. Lisäksi kuvattiin suoraan tietokoneelle Lightroomin avulla. Kuvauksen aikana kuvat siirtyvät siis suoraan tietokoneelle USB-piuhan ja Lightroomin tethered capture -toiminnon avulla. Kyseessä on melko simppeli homma itse asiassa, tutoriaali löytyy esim. täältä. Tätä toimintoa käyttäen voi kuvan myös ottaa tietokoneen avulla, eikä kameraan tarvitse koskea ollenkaan. Tuotteena meillä oli open vanha filmi-kamera, taisi jopa olla ihka ensimmäinen. 

Toisella rastilla kuvattiin tuoli kohtisuorassa ja vinottain. Käytettävissä oli Elinchrome studiosalamat ja taustakartonki. Tässä tehtävässä piti kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, kuten siihen, että tuolin pyörät olisivat kaikki samassa asennossa. (tämä tehtävä jäi meidän ryhmältä ajan puutteen vuoksi tekemättä)

Kolmantena tehtävänä oli kuvata ruokakuva-asetelma studiossa. Tuotteena oli korvapuusti ja rekvisiittana kaikki mitä koululta tai itseltä sattui löytymään. Me käytimme kirjoja ja maitomukia/lasia. Kuvaus tehtiin opetusluokassa ilman taustakartonkeja. Valaisussa käytettiin LED-paneeleja (tämän kaltaiset). LED-valoja ollaan taidettu testata vain kerran aikaisemmin, enkä jotenkin koe niitä omakseni. Tämä johtuu varmasti siitäkin, että en ole käyttänyt niitä riittävästi, mutta ne vain tuntuvat jotenkin kömpelöiltä.

Neljännellä rastilla piti ottaa virallinen passikuva. Poliisi.fi -sivustolla on todella yksityiskohtainen ohje siitä, millainen virallisen passikuvan pitää olla ja näitä ohjeita tuli tehtävää tehdessä myös noudattaa. Meidän ryhmälle sattui tulemaan ihan oikea asiakaskin, sen sijaan että olisimme kuvanneet toisiamme. Valaisuun oli kiinnitettävä erityisesti huomiota, sillä poliisin verkkosivuillakin mainittiin sen olevan tyypillisesti haastavin osa passikuvan ottamisessa. Kuva piti ottaa yhtä valoa käyttäen ja valon oli oltava tasainen koko kasvojen alueella. Kasvoilla tai taustassa ei saanut näkyä varjoja. Käytännössä kuva valaistiin suoraan edestäpäin ja kuvattavan tuli olla riittävän etäällä taustasta. Kuvan viimeistelyssä oli oltava tarkkana mittojen kanssa, se on nimittäin ihan millimetrin tarkkaa puuhaa, kuten täältä voi lukea. Mutta onnistuimme ja saimme myös tulostettua virallisen kuvan vielä asiakkalleemme.

Tässä tuon ensimmäisen tehtävän tuotoksemme ja tälle kuvalle ei ole sitten tehty jälkityöstössä mitään. Valo ja kiillot oikeisiin kohtiin on tehty kuvaustilanteessa kahdella valolla, yhdellä heijastimena toimineella valkoisella paperilla ja harmaakortilla, jota käytettiin blokkaamaan valoa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti