tiistai 18. elokuuta 2015

Tuotekuvausta, kuvankäsittelyä ja palautetta

Viime viikon lähiopetusjakso koulussa oli erittäin opettavainen moneltakin kantilta katsottuna. Torstai-iltana saimme palautetta omista kuvistamme ja pääsimme myös sanomaan oman mielipiteemme muiden kuvista. Kaikkien piti ottaa mukaan yksi hieno kuva kesän ajalta (jossa on hyödynnetty jotenkin jotain koulussa opittua) ja yksi avainkuva dokkariprojektista. Kuvia arvioitiin, kuten niitä tullaan arvioimaan toukokuussa, tutkintotilaisuudessa. Kriittistä palautetta tuli, mutta myös hyviä neuvoja siihen, miten kuvia olisi voinut parantaa. Tuollaisia palaute-tilaisuuksia pitäisi olla ehdottomasti enemmän, vaikka se aina vähän kirpaseekin, kun joku kertoo (vaikkakin rakentavasti) mikä sun ottamassa kuvassa on pielessä. Valmistaa loistavalla tavalla siihen tutkintotilaisuuteen, joka sekin kyllä on opetustilaisuus, eikä mikään ripitys kuulemma :). Lisäksi torstaina käytiin vielä uudelleen läpi kaikki tämän tutkinnon osat ja se, mitä siitä portfoliosta sitten pitäisi koulutuksen lopussa löytyä. Ei ahdistanut yhtään niin paljon kuin viime maaliskuussa, kun käytiin sama homma läpi :)

Perjantaina tartuttiin sitten tuotekuvaukseen. Ensin käytiin läpi vähän teoriaa ja Mikko selvitti meille mm. millainen on katalogikuva ja millainen mainoskuva. Ja näytti meille esimerkkikuvia. Sitten oli meidän vuoro koittaa toteuttaa tuotekuvaus käytännössä. Paino sanalla koittaa. Tällä kertaa tarkoitus oli kuvata ulkona, koska meillä on luvassa vielä tammikuussa toinen lähiopetusjakso tästä aiheesta ja tuolloin kuvataan studio-olosuhteissa. Sai kuvata yksin tai pienessä ryhmässä. Minä lyöttäydyin yhteen Johannan ja Jannin kanssa ja saimme kuin saimmekin kuvattua kaikille tuotekuvat (vaikka välillä meinasi epätoivo iskeä). Oman kuvan idean löytämisen, sommittelun ja itse kuvaamisen lisäksi oli tosi opettavaista toimia myös toiselle kuvaajalle assarina. Tarkkailla valon suuntaa, miettiä miten saadaan tehtyä minkäkinlaista valoa kuvaan ja kohdistaa vaikkapa vain heijastin oikein. Päivä oli todella lämmin ja monen tunnin kuvaussessio ulkona vei mehut totaalisesti. Kun saimme jokaiselle kuvan otettua, en enää avannut koululla tietokonetta ollenkaan, vaan päätin jättää kuvien purkamisen seuraavaan päivään.

Lauantai-päivän ohjelmassa olikin sitten kuvankäsittelyä. Minä olin ottanut perjantaina siis kuvia viinipullosta saunakukkapellossa ja luulin saaneeni ihan onnistuneita otoksia, joita yhdistelemällä pääsisi kyllä hyvään lopputulokseen. Noh, jälleen kerran totuus oli vähän erilainen kun sain kuvat koneelle. Mutta tämäkin opetti sen, että sitä kuvaa pitää katsoa jo kameran etsimessä tarkemmin. Ottaa rauhallisesti, harkita. Sitten pääsee ainakin käsittelyvaiheessa vähemmällä. Täytyy myöntää, että meinasin luovuttaa pariinkin otteeseen lauantain aikana, mutta onneksi mulla on maailman ihanimmat opiskelukaverit, jotka osasivat tukea ja auttaa oikeassa kohdassa. Lopputulokseen olen kaikesta huolimatta itse ihan tyytyväinen. Näytän teille kuitenkin nyt myös sen, mistä lähdettiin lauantaina liikkeelle, jotta pystytte samaistumaan "tuskaani".

Lähtötilanne: 45 ruutua viinipullosta eri valossa. Suurinta tuskaa tuotti valinnan tekeminen näistä. Mikä on "vähiten huono".


Vihdoin päätös. Tästä lähdetään työstämään.


Ja valmis kuva:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti