keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Käsiflash

Taisin viime kerralla lupailla kirjoittavani seuraavaksi siitä, mitä tuolla vastikään hankkimallani käsisalamalla saa aikaan. Sulantoblogia kirjoittava valokuvaaja Matti Sulanto on julkaissut juuri pari viikkoa sitten Käsisalamakuvaus -kirjan, joka meni minulla nyt kaikkien muiden hankintajonossa odottavien tarpeiden yli (ja niitähän riittää :)). Kirjan pitäisi olla käsissäni vielä tällä viikolla. Sulannon kirja lupaa opastaa valokuvaajat käsisalamoiden maailmaan ja auttaa valokuvaajan tärkeimmän taidon kehittämisessä - valon näkemisessä.

Kuva: Docendo.fi

No miksi salamavalot sitten kannattaa pystyttää ja mitä hyötyä siitä on? Sulanto listaa tähän kaksi hyvää syytä.

1. On niin pimeää, että kuvaaminen ilman lisävaloa ei ole mahdollista.
2. Vallitseva valo ei ole laadultaan kuvaukseen sopivaa.

Näistä jälkimmäinen on omasta mielestäni kiinnostavampi, kuten varmaan monen muunkin kuvausta harrastavan mielestä. Sopivan vallitsevan valon löytäminen ilman apuvälineitä on usein haastavaa. Pienellä käsisalamalla pääsee hyvin alkuun kun lähtee tutustumaan tähän salamakuvaukseen.


Käsisalama voidaan siis asentaa joko kiinni kameran salamakenkään tai sijoittaa salamajalustaan kamerasta irralleen. Kamerasta irti oleva salama yhdistetään sitten radiolähettimen tai johdon kautta kameraan. Itse en omista vielä lähetinosaa enkä synkkajohtoa, joten en saa käytettyä käsisalamaani kamerasta irrallisena. Käsisalamassa on kääntyvä pää, jolloin se voidaan suunnata esim. kattoon tai seinään ja valosta tulee näin pehmeämpää kuin suoraan kohteeseen suunnattuna. Salaman kanssa voidaan käyttää myös erilaisia pehmentimiä ja heijastimia. Seuraavaksi tuleekin sitten eteen varmaankin salamajalustan, lähettimen ja jonkinlaisen softboxin hommaaminen. Sen salaman kamerasta irti saaminen kun avaa tähän touhuun taas ihan uusia ulottuvuuksia.

Tässä pari koulussa ottamaani esimerkkikuvaa havainnollistamaan vallitsevassa valossa otetun ja käsisalaman kanssa otetun kuvan eroa. Salaman teho ja suuntaus on mielestäni säädetty näissä suhteellisen onnistuneesti. Ja ainuttakaan säätöä kuville ei ole tehty jälkityöstössä.



Vielä on paljon opeteltavaa itse salamakuvaukseen liittyvän laitteiston käytössä, mutta eritoten onnistuneen valaisun rakentamisessa kuhunkin kuvaustilanteeseen sopivaksi. Mutta harjoitus tekee mestarin.


p.s.  Mielessä odottelevia postaus-aiheita ovat mm. dokumentaarinen kuvaustehtävä, mallin ohjaus, studiokuvaus, Lightroom, Bridge ja  Photoshop.... näitä putkahtelee koko ajan lisää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti